Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η Διατροφική Αξία Του Κρέατος

    Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε συχνά έως πολύ συχνά, ίσως και καθημερινά κρέας! Έχετε αναρωτηθεί τι σας προσφέρει διατροφικά; Το κρέας είναι μια τροφή, που αν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αξιοποιήσιμο σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (πχ ροβοφλαβίνη,) 

α) Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση ιστών (πχ μυς, μαλλιά, νύχια) και τη συντήρηση του οργανισμού αντικαθιστώντας γενικά τις φθορές του. Παρέχουν επίσης, την πρώτη ύλη για τη δημιουργία πεπτικών υγρών, ορμονών, πλάσματος του αίματος, ενζύμων κ.α. Η πρωτεΐνη του κρέατος θεωρείται υψηλής ποιότητας γιατί περιέχει μία πλήρη και ισορροπημένη αλληλουχία αμινοξέων. 
β) Λιπαρά: Το λίπος είναι και αυτό ένα βασικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Προστατεύει τα οστά και τα όργανα, βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και αποτελεί δομική ουσία των κυτταρικών μεμβρανών. Το λίπος του κρέατος αποτελεί μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας και μεταφέρει κάποιες από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες στο σώμα μας αλλά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το κρέας περιέχει τόσο ΄καλά΄ μονοακόρεστα, όσο και ΄κακά΄ κορεσμένα λιπαρά οξέα. 
γ) Σίδηρος: Ο σίδηρος υπάρχει σε πολλές τροφές, όμως στο κρέας περιέχεται ο αιμικός σίδηρος, είναι ο σίδηρος που προσλαμβάνεται και αφομοιώνεται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Όσο πιο κόκκινο είναι το κρέας τόσο περισσότερο σίδηρο έχει. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μία από τις πιο κοινές ανεπάρκειες και έχει δυσμενή συμπτώματα όπως η κόπωση, η αδυναμία και η εξασθένηση του οργανισμού. 
δ) Ψευδάργυρος και Σελήνιο: Δύο πολύ σημαντικά στοιχεία το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Όσο αφορά στον ψευδάργυρο, ευθύνεται για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά την επούλωση των τραυμάτων. Το σελήνιο είναι ένας σπουδαίος αντιοξειδωτικός παράγοντας που ενισχύει επίσης την άμυνα του οργανισμού. Η διαθεσιμότητα του κρέατος σε σελήνιο εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε σελήνιο αφού αυτό καθορίζει τη σύσταση των καρπών που τρέφονται τα ζώα. 
ε ) Βιταμίνη Β12: Λέγεται αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη. Υπάρχει μόνο στα ζωικά τρόφιμα, γι αυτό και οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν πιο συχνά ανεπάρκεια σ’ αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να δομηθεί το DNA και έχει πολλαπλές λειτουργίες στο σώμα, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή αίματος και συμβάλλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.


Κουγιουμιτζάκη Δέσποινα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου